Tkivo pupčane vrpce

Matične ćelije iz tkiva pupčanika - izvor za regenerativnu medicinu

Tkivo pupčane vrpce sadrži veliku koncentraciju mladih matičnih ćelija koje su sposobne da se same dijele i razvijaju. Matične ćelije vezivnog tkiva, tzv. mezenhimalne matične ćelije, se nalaze u Vartonovom gelu (Wharton´s Jelly) koji izgrađuje pupčanu vrpcu.


Istraživanja potvrđuju da matične ćelije iz tkiva pupčane vrpce imaju jedinstvenu sposobnost da se brzo regenerišu i diferenciraju. Ove ćelije imaju medicinski potencijal u izgradnji ćelija vezivnog tkiva, ćelija kosti i hrskavice.

Potencijal mezenhimalnih matičnih ćelija

Mezenhimalne matične ćelije koje se osim u krvi pupčane vrpce i u masnom tkivu, nalaze i u vezivnom tkivu pupčanika, odgovorne su za izgradnju kosti, hrskavice, mišića i tetiva. Samim tim, one su veoma interesantne za medicinu, upravo zbog mogućnosti stvaranja ovih tkiva u laboratoriji. One se mogu primijeniti u slučaju nesreće, kada dođe do velikog oštećenja hrskavice i kosti. Osim toga, mezenhimalne matične ćelije djeluju imunosupresivno - mogu da ublaže reakciju odbacivanja transplantata (GVHD).

Jedinstvena metoda za pohranjivanje tkiva pupčane vrpce

Direktor za istraživanje i razvoj Vita 34, Dr. Ridiger Alt, prvi je u svijetu razvio metodu za skladištenje cijelog tkiva pupčanika. Ovo je jedinstvena metoda koja omogućava pohranjivanje svih tipova matičnih ćelija koji se nalaze u tkivu.
U tkivu pupčane vrpce su pronađene:

  • Mezenhimalne matične ćelije
  • Endotelne matične ćelije
  • Epitelne matične ćelije

Patent u procesima obrade tkiva pučane vrpce

  • Tkivo pupčane vrpce se pohranjuje u tri odvojene posude kako bi bilo na raspolaganju u različitim periodima života.
  • Vita 34 posjeduje patentiranu proceduru kojom se bakteriološka kontaminacija smanjuje za 90%.
  • Vita 34 razvija jedinstvenu metodu za izolovanje mezenhimalnih matičnih ćelija iz tkiva pupčane vrpce.
  • Procesi koje koristi Vita 34 dokazano obezbjeđuju najvitalnije i najfunkcionalnije ćelije.
  • Vita 34 ima jedinstvenu dozvolu za dugoročno skladištenje matičnih ćelija iz tkiva pupčanika iz kojih će se kasnije pripremati pogodan uzorak za potrebe terapijskog liječenja.