Čuvanje

“Tokom svog dugogodišnjeg rada sa matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce uvjerila sam se da je napredak u svim poljima medicine neminovan.”

dr Petra Rauprich,
Odjeljenje za medicinsku nauku VITA34

Najsigurniji set za transport pupčane krvi

Već od samog uzimanja uzorka i pripreme za slanje, vodimo računa o sigurnosti uzorka pupčane krvi. Zbog toga smo razvili poseban set za transport koji je od TUV-a (Svjetske organizacije za tehničku inspekciju) dobio priznanje za najbolji set za transport pupčane krvi. Idealna temperatura za transport pupčane krvi je od 18°C do 26°C. Međutim, kada temperature dostignu 40°C, jedino Vita 34 set ima adekvatnu toplotnu izolaciju. Iako je veličina seta duplo veća i teža, a samim tim i skuplja nego kod ostalih porodičnih banaka, Vita 34 nastoji održati kvalitetu uzorka i do samog dolaska u laboratoriju. Set je opremljen sa elektroničkim mjernim čipom za praćenje temperature, kako bi stručnjaci u laboratoriji imali zapis o promjenama temperature u samom transportu.

Pohranjivanje uzoraka pupčane krvi na -196°C

Od samog početka, kao prva evropska porodična banka, odlučili smo se za pohranu cjelokupne krvi, bez njene redukcije odnosno izdvajanja matičnih ćelija. Izdvajanje i pohranjivanje samo matičnih ćelija jeste ekonomičnije, ali pupčana krv sadrži i druge vrste matičnih ćelija koje ne treba baciti.

Pohranjivanjem matičnih ćelija, čuvaju se samo hematopoetske - one matične ćelije koje pomažu u liječenju krvnih oboljenja. Najnoviji rezultati istraživanja dokazuju veliku moć liječenja drugih vrsta oboljenja sa ostalim komponentama koje se nalaze u krvi. Mi smo, opredjeljujući se za ovakav tip pohranjivanja od samog početka, izbjegli gubitak ovih dragocjenih ćelija. Uzorci se pohranjuju na -190°C, a ova temperatura zahtijeva i posebne vrećice za zamrzavanje, koje se ne mogu slomiti ni prilikom potresa. Tokom svog petnaestogodišnjeg iskustva, mi smo razvili sopstvenu vrećicu za zamrzavanje koja je otporna na veoma niske temperature i znači sigurnost za uzorke pupčane krvi.

Pohranjivanje matičnih ćelija na 50 godina

Najviši kvalitet pohranjivanja matičnih ćelija, kao i dugogodišnje iskustvo omogućilo je Viti 34 pohranjivanje matičnih ćelija na period od čak 50 godina. Vita 34 je jedina banka koja je ispunila stroge uslove za pohranjivanje matičnih ćelija na 50 godina, pa roditelji mogu odabrati na koji period žele skladištiti matične ćelije svoje djece. Kvalitet i održivost standarda potvrđen je i osiguranjem matičnih ćelija na 50 godina, što je opet jedinstven slučaj u Evropi.