Iskustvo

“Historija skladištenja pupčane krvi i Vita 34 idu zajedno. To je ubijedilo mnoge roditelje.”

Dr Erih Kunert
direktor stručnog savjetovališta i portparol Vita 34

Prva porodična banka matičnih ćelija u Evropi

Vita 34 je 1997. godine osnovao dr sci. med. Eberhard Lampeter zajedno sa nekoliko svojih kolega. Bila je to prva kompanija u Evropi, koja je roditeljima omogućila privatno čuvanje pupčane krvi. Našim iskustvom i inovacijama postavili smo standard u kvaliteti.

Vi ćete imati korist od našeg iskustva u oblasti primjene

Kada smo 1997. godine počeli da radimo, najvjerovatnija je bila upotreba matičnih ćelija kod karcinoma. U međuvremenu se pokazalo da se matične ćelije iz pupčane krvi ne upotrebljavaju samo kod krvnih oboljenja i karcinoma. Do sada su djeca primila sopstvenu pupčanu krv kod moždanih oštećenja, dijabetesa tipa 1 i mnogih drugih oboljenja.

Banka sa najviše terapijskih primjena u Evropi

Vita 34 je pokazala najbolje rezultate u Evropi kada su u pitanju liječenja matičnim ćelijama, tj. njihova stvarna primjena. Do sada je 26 uzoraka uspješno iskorišteno za oboljenja kao što su leukemije, anemije, moždana oštećenja, dijabetes tipa 1 itd. Do sada smo omogućili liječenje matičnim ćelijama iz pupčane krvi za toliko dece, koliko sve druge private banke matičnih ćelija u Evropi zajedno. Ovo je dovoljna potvrda naše kvalitete i rada.

Braća i sestre mogu imati koristi

Postoje oboljenja kao što je leukemija, kod kojih matične ćelije iz sopstvene pupčane krvi nisu prvi izbor. U tom slučaju je bolje upotrijebiti matične ćelije zdravog brata ili sestre. Do sada se desilo više puta da je pupčana krv novorođenčeta, koja je preventivno sačuvana kod nas, omogućila starijem bratu ili sestri hitnu transplantaciju matičnih ćelija.

Uzorci su prihvaćeni u svim klinikama u svijetu

Vita 34 sarađuje sa Sjeverno-njemačkim registrom koštane srži i Registrom matičnih ćelija (NKR) u Hanoveru. Registar matičnih ćelija (NKR) uzorke koji su donirani pohranjuje i priprema u Vita 34.

“Iskustvo u pohranjivanju pupčane krvi, visoki standardi kvaliteta i velika mreža klinika i partnera, pokazali su da je Vita 34 idealan partner za nas.”

dr Marlena Robin-Winn 
direktor NKR

Ovo je još jedan dokaz kvaliteta, obzirom da je Vita 34 jedina privatna banka u Evropi koja pohranjuje uzorke za javni registar. U skladu sa ovim, uzorci iz Vita 34 se pohranjuju po svjetski prihvaćenim standardima, te su prihvaćeni u svim klinikama u svijetu.